Uncategorized

Caroli Park i Sydsvenskan

Ezana och Fernanda från Urbana Frirum träffade Sydsvenskan i Caroli Kyrka tidigare i veckan, för en intervju om Caroli Park. Artikeln är tyvärr låst för icke-premiumanvändare, vilket vi tycker är väldigt tråkigt. En artikel om ett ideellt projekt om icke-konsumptionsdrivna platser ska givetvis inte behöva betalas för! Vi har bett Sydsvenskan att göra artikeln tillgänglig för alla, men de vägrar.

Klicka här för att komma till artikeln.

Caroli kyrka ska förvandlas till en inomhuspark, text av Sally Wahlstedt

Sedan Caroli kyrka avsakraliserades 2010 har planerna för byggnaden varit spretiga – teaterscen, cateringkök och escape rooms. Men snart får den 138 år gamla kyrkan en helt ny funktion. I september förvandlas kyrkan till en inomhuspark.

Gröna växter, böcker att låna, konstutställningar och en lugn atmosfär – det är några av ingredienserna som ska förvandla Caroli kyrka till en inomhuspark i höst.

– Vi vill att det ska vara en plats där man kan koppla av utan att behöva konsumera, säger Fernanda Jaraba.

Hon och Ezana Mussie har pluggat urbana studier tillsammans på Malmö högskola – och det var just under utbildningen som projektet Caroli park växte fram.

Ezana Mussie bor själv i kvarteret och trots att kyrkan har stått tom i många år så såg han regelbundet folk rycka i handtagen på kyrkdörrarna. Där föddes idén till Caroli park – ett koncept som han hoppas kan sprida sig till er av Sveriges kyrkor.

– Svenska kyrkan står i ett vägskäl där man inte har råd att ha kvar kyrkor och istället säljer dem, säger Ezana Mussie.

Caroli kyrka avsakraliserades 2010 och ägs av samma privata fastighetsbolag som äger köpcentret Kv Caroli.

Förra sommaren kom nyheten att mysteriehuset Sherlocked skulle ta över Caroli kyrka och göra om den till ett storskaligt escape room. Men Sherlocked och Kv Carolis ägare hamnade i en tvist. Istället för att kyrkan byggdes om till escape room så slutade det med en förlikning där Sherlocked lämnade kyrkan och ck ett skadestånd.

Men nu ska kyrkan fyllas med ett nytt projekt – i alla fall tillfälligt.

Bakom projektet står den ideella föreningen Urbana Frirum som Ezana Mussie och Fernanda Jaraba grundade tidigare i år. Mellan den 7 och 30 september kommer kyrkan fyllas av en tre veckor lång installation med workshops, utställningar och delningsbibliotek.

– Det är ett pilotprojekt för att väcka tanken om hur en inomhuspark här hade kunnat se ut, säger Ezana Mussie.

Parken kommer att vara öppen varje dag och ska utformas med hjälp av donationer, lån och ideellt arbete. Både privatpersoner och företag uppmanas att höra av sig till Urbana Frirum om de har idéer de skulle vilja testa i kyrkan.

– Vi kommer att behöva möbler, växter, konst och hyllor för konstnärer att ställa ut på. Vi bygger systemet och organiserar och sedan får de som vill bidra på valfritt sätt, säger Fernanda Jaraba.

Med projektet vill duon också bredda synen på vad en park kan vara.

– När vi säger att vi ska skapa en inomhuspark så är det många som tror att kyrkan måste vara fylld av plantor. Men vad vi framför allt tänker på är hur man använder en park. Vi vill gärna ha plantor men det viktiga är att du inte behöver betala inträde, eller ha på dig någonting särskilt för att få vara i en park. Den är öppen och tillgänglig för alla, säger Fernanda Jaraba.

Projektet har hittills fått positiv respons, både från Kv Carolis ägare och från Svenska kyrkan.

– Svenska kyrkan har varit peppade och vi har verkligen fått ett bra mottagande. De är medvetna om utmaningarna de har framöver och är intresserade av att testa nya idéer, säger Ezana Mussie.

Efter tre veckor packas parken ihop – men på Urbana Frirum hoppas man att projektet ska kunna växa vidare även efter det.

– Vi hoppas att vi kan bygga insikt och kunskap kring hur ett sådant här projekt kan ta form. Det finns ju fler kyrkor som står tomma och väntar på att användas. Vi hoppas att Caroli blir inspirerade och att folk börjar fantisera kring vad som skulle kunna vara här, säger Ezana Mussie.


Leave a Reply