Många kyrkor är vår tids kulturarv och minnesmärken, som påminner oss om den tid när kristenhet i Sverige var ungt och vi hade en aktivt kristen befolkning. Den som har sett Emil i Lönnerberga på TV för många år sedan, eller som har läst Astrid Lindgrens böcker om vildhjärnan Emil kanske minns ett avsnitt när prästen kom hem till familjen och höll ett hembesök med läsförhör om Katesen. Prästerna på den tid som Astrid Lindgren beskrev i böckerna (som sedan blev film) hade en stor makt i det svenska samhället under 1800- och början på 1900-talet.
Kyrkorna hade stor kontroll på människor
De förde bok om alla människor. Det var inte så konstigt då det var kyrkan som höll i dop, konfirmation, bröllop och begravningar. De följde människorna från vaggan till graven bokstavligt talat. Men de höll även en stor kontroll över människorna, att de följde den lutherska läran om kristendom. Det var en helt annan tid än den vi ser idag, när kyrkan mest har blivit en trevlig plats för människorna. Fortfarande håller man i dop, konfirmation, bröllop och begravningar, men utan den tidigare kontrollen över om människorna håller sig till den lutherska läran om kristendomen. I stället har kyrkan erbjudit alternativ till socialtjänsten och hjälper människor i nöd. Många söker sig till kyrkan för att få tröst, ekonomiskt bistånd och när de stora händelserna i deras liv äger rum.
Kyrkan är viktig även idag
Kyrkan är en viktig plats i samhället och kyrkolokalerna erbjuder en plats för bön och ceremonier för gudstjänst, dop, konfirmation, bröllop och begravningar. De är viktiga byggnader av många anledningar. Och det är viktigt att bevara dem av många skäl. Behöver ni renovera er kyrka? Då kan ni till exempel behöva ta hjälp av en kranbil, som gör det möjligt att komma åt tak och fasad på de höga kyrkotornen och taken på kyrkorna.