Hur värmer du bostaden?

Anlita elektriker Stockholm för att se över elanvändningen i din villa

Den kommande energikrisen sägs komma någon gång i vinter när det är riktigt kallt och det är som oftast villaägare som drabbas hårdast av stigande elpriser. Många villa- och radhusägare lär se över sin energiförbrukning i år. Snart är det november, när vintermånaderna är här, och då kommer vi att behöva mer värme än förut för att värma upp våra villor och radhus när de är kalla. Så du som är villa- eller radhusägare, hur kan du spara på elen?

Tips på hur du kan sänka elpriset

Om du inte vet hur du kan spara el, åtminstone mer än förut så kommer här några handfast råd på hur du kan göra för att konsumera mindre del el i din villa eller radhus:

 1. För det första, kan du ta kontakt med en duktig elektriker, som kan se över din elanvändning och utföra elsparande åtgärder i din bostad. Känner du inte till någon redan nu kan du läsa mer här: dinelektriker.se/elektriker-stockholm/.
 2. För det andra kan du välja ett elbolag som har lägre avgifter och pris på elen som du köper.
 3. Om du har egen elmätare hemma så kan du titta på din bostads användning. Om du har möjlighet att tvätta i tvättmaskin och diskmaskin när så få som möjligt använder el, är ett bra sätt att få ner elräkningen
 4. Sänk värme i hemmet. Om du sänker värmen med 2-3 grader så sparar du kostnaderna för uppvärmningen.
 5. Byt ut gammal värmepump mot en ny. På samma sätt som det är med övriga vitvaror så är även de moderna värmepumparna tillverkade för att spara el.
 6. Isolera era fönster. Om de har lister, kan du byta ut listerna mot mer effektiva lister, eller ännu hellre, byt ut fönsterglas till energiglas, så får du helt isolerade fönster.
 7. Ha tjocka gardiner för fönster, balkongdörr och entrédörr. Gardiner som är tjocka isolerar effektivt mot kylan som vill tränga in genom fönster och dörrar.
 8. Välj ett elbolag med lägre avgifter och pris på elen som du köper.Sänk värmen i källare, tvättstuga och förråd. Ta bort värme i utrymmen som du inte behöver ha varma, helt enkelt.
 9. Använd inte motorvärmare onödigt länge. Använd då en timer som mäter tiden för när du värmer upp bilen. Det är onödigt att bilen värms upp i flera timmar. Det kanske räcker med en halvtimme?
 10. Byt alla lampor till LED lampor i ditt hus. Det kommer definitivt att sänka din elräkning.
 11. Ha inte TV/dator på stand-by-läge. Du vet väl om att det är bättre att helt och hållet stänga av dem, med on-off knappen än att ha dem i standby?
 12. Använd endast fulla disk- och tvättmaskiner. Det är slöseri med resurser att köra dem halvfulla.
 13. Tina maten i kylen istället för i mikron. På det sättet sparar du på elen för att hålla maten kalla i kylen, den kyls ner automatiskt om du lägger det som är fryst i kylen i stället för i mikron. Så gjorde man ju förut, innan mikron kom.
 14. Använd täta rullgardiner och jalusier som sänker behovet av aircondition under nätterna. Om du håller fönster stängda med fördragna jalusier och persienner och markiser har du inte lika mycket behov av att använda dig av fläkt och aircondition på natten. Du kan till exempel ha fönster öppna mot skuggsidan av huset.