Bygga om en kyrka till bostadsrätter

En kyrka kan göras om till en bostad för ett hushåll, men kan den bli en bostad för flera? Även om det händer att församlingar och kyrkor bygger lägenheter görs detta sällan i själva kyrkobyggnaderna. Men kanske kommer detta att ändras under de kommande åren. 

Det finns kyrkor som innehåller lägenheter. Det rör sig då oftast om den gamla vaktmästarbostaden. Ett exempel är Vallstakyrkan utanför Bollnäs. Där finns en lägenhet på övervåningen, som ursprungligen byggdes för vaktmästaren. 

Än så länge är det dock mycket ovanligt att kyrkor byggs om för att rymma flera lägenheter. Det är förvånande, med tanke på att det råder brist på lägenheter, och det finns kyrkor som står tomma. Däremot händer det att kyrkor tar initiativ till att bygga om andra lokaler till lägenheter, eller bygger nya lägenheter. 

I Göteborg vill kyrkan bygga om ett församlingshem till studentlägenheter, skriver Hem & Hyra. Ett annat exempel kommer från Knivsta, där kyrkan vill köpa mark av kommunen för att bygga lägenheter och lokaler som kan hyras ut till företag.  

Kyrka bland bostadsrätter

När ser vi den första brf-kyrkan?

Än så länge har dock ingen, vad vi vet, tagit initiativ för att bygga om en kyrka till lägenheter, och sälja eller hyra ut dessa. Man skulle kunna tänka sig att en stor kyrka byggs om till bostadsrätter, och att det stora, öppna kyrkorummet används som gemensamma lokaler av något slag: kanske som festlokal eller gymnastiksal. Andra utrymmen kan kanske, med hjälp av lokalkonververtering, göras om till lokaler som kan hyras ut till företag, föreningar eller varför inte konstnärer, som ateljéer. 

När intresset för bo- och byggemenskaper ökar och fler och fler går samman i dessa för att bygga nytt och bo tillsammans borde det också bli fel som köper befintliga fastigheter och utvecklar dem till boenden. Kanske kommer vi inom en snar framtid att se den första kyrkan som gjorts om till bostadsrätter.