När en kyrka ska göras om till bostadshus måste man nästan alltid ordna med ett badrum. Skulle det finnas ett badrum sen innan är det sällan av den typen som en modern människa vill ha i sitt hem. Då måste en badrumsrenovering göras.
Det råder brist på bostäder i alla storlekar i Sverige, och det är inte bara ett storstadsproblem, vilket man kanske skulle kunna tro. Även på mindre orter, och på landsbygden, kan det råda brist på bostäder i rätt storlek. Det gäller inte minst hösten 2020, när allt fler arbetar hemifrån och funderar på att flytta från storstäderna, för att sänka sina levnadskostnader och minska risken att bli smittad.
Samtidigt minskar kyrkobesökarna, och många kyrkor och missionshus står tomma. Av denna anledning blir det allt vanligare att kyrkor görs om till bostadshus, och det sker i hela landet. Detta är något som uppmärksammats bl.a. i Expressen.
Sist i Expressens artikel hittar vi ett missionshus i Bergaby utanför Lindesberg, som saknar vatten och avlopp. Men även i kyrkor där det finns våtrum idag kan man behöva göra en rejäl badrumsrenovering. Det rör sig ofta om duschrum med en väldigt omysig känsla av offentlig miljö, och den som köper en kyrka med ett sådant badrum väljer i de flesta fall att riva ut plastmattan och duschkabinen och istället lägga kakel och sätta in ett badkar.
Ombyggda kyrkor att inspireras av
Det finns en del intressanta kyrkor runt om i landet, som har byggts om till bostäder, och det blir allt vanligare att pressen skriver om den. En sådan finns i Norrmannebo norr om Kungälv. Paret som köpte den bodde tidigare på 42 kvadratmeter i Kungsladugård inne i Göteborg. Det är dock inte paret som vi kan läsa om i artikeln som har byggt om kyrkan till bostadshus, även om de gjort stora förändringar. Även Hallandsposten skriver om paret.